Direktlänk till inlägg 8 januari 2011

Hur kan vi påverka?

Av Viktoria Eriksson - 8 januari 2011 18:52

”Tänk inte på kläder som det pris du betalat, tänk på dem som en resurs och en massa timmars nedlagt arbete” (Grön Design, 2008, s.93) 


Det finns många sätt vi konsumenter kan påverka och ställa krav på våra kläder, kanske fler sätt än vi tror. Enligt Naturskyddsföreningen och säkerligen många andra går det både att vara modemedveten och miljömedveten på samma gång.

 

Tänk efter en gång innan

Slow fashion har blivit ett nytt begrepp och det innebär att man prioriterar färre kläder, men med bättre kvalité. Bättre kvalité gör att kläderna håller längre vilket leder till att färre kläder inhandlas och det blir mindre miljöpåverkan. Alltså skippa att köpa tunna, sladdriga kläder, med dålig kvalité som kanske redan har massa slitningar för att ge en bra ”look”. Tänk efter en gång innan du köper ett nytt klädesplagg. Handla inte på impuls, utan tänk ut vilka nyckelplagg som du kan behöva i din garderob. Se även till att använda de kläder du köper!

 

Secondhand –ett bra alternativ

På senare år har det åter blivit mer modernt med secondhand kläder. Det är dessutom miljösmart att köpa det som någon annan har tröttnat på. Lika väl kan du själv se till att lämna in kläder du tröttnat på till någon secondhand butik eller annan insamling! Till ett secondhand plagg har hela 97 % mindre energi gått åt jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Något som även är nytt, är att secondhand kläder från och med nu kan miljömärkas med Naturskyddföreningens egen märkning Bra Miljöval.

 

Handla ekologiskt

Om du hellre vill köpa ett nyproducerat plagg, köp då i första hand ett med ekologisk bomull och gärna med någon miljömärkning (kolla inlägget om miljömärkningar). Ställ även krav och fråga i butikerna efter ekologiska kläder. Om det finns, köp även plagg med rättvisemärkning.

 

Andra alternativ till bomull

Det finns många fler material än bomull. Att använda fler material är även att tänka på miljön med tanke på att bomullen slukar så många miljögifter. Hampa är till exempel ett material som ofta odlas helt utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Lin och svensk ull är två andra bra alternativ till bomullen.

 

Vårda dina kläder klimatsmart

Genom små knep kan man vårda sina kläder mer miljövänligt. Ett sätt är att tvätta så mycket som möjligt på 40°. Spara på vatten och kemikalier genom att vädra mer och tvätta mindre. Se även till att fylla tvättmaskinen då du ska tvätta och använd alltid miljömärkta tvättmedel. Kläderna blir heller inte renare av överdosering av tvättmedel, så undvik det. Det är även klimatsmart att skippa sköljmedlet. 

 

 5 smarta tips!

 

  • Ska du på fest eller kanske en bal? Hyr dina festkläder! Det gynnar både plånboken och miljön. 

 

  • Undvik att köpa kläder med kemtvätt! Ämnena som används vid kemtvätt är giftiga. Klorin och formaldehyd som används är även cancerframkallande. Dessutom stannar ofta kemikalierna kvar i kläderna efter tvätten. 

 

  • Använd skorna varannan dag så håller de bättre!

 

  • Vädra mer och tvätta mindre!

 

  • Skänk kläder du inte använder till en insamling eller till någon i din omgivning!

 

 

Reagera!

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria Eriksson - 8 januari 2011 15:22

Att handla som tidigare nämnt 24 kilo textil per person och år tar skada på såväl miljön som för de sömmerskor som arbetat för en svältlön. Detta är inget man ser när man går in i en nyöppnad fräsch butik full med alla nya trendiga jeans och toppar, ...

Av Viktoria Eriksson - 4 januari 2011 16:33

I ett hav av missförhållanden och hopplöshet går de emot strömmen. Against all odds. Detta inlägg skall tillägnas en organisation som kämpar för arbetsförhållanden och ett klädmärke som också jobbar för bättre arbetsförhållanden samt som endast använ...

Av Viktoria Eriksson - 3 januari 2011 09:25

Att den ekologiska bomullen varit i hetluften de senaste åren är ingen nyhet, men vad finns det egentligen för miljömärkningar av kläder och textilier? Livsmedelsbranschen har kommit en bit längre när det gäller miljömärkningar än textilbransche...

Av Viktoria Eriksson - 29 december 2010 11:22

Textilindustrin är idag den sjätte mest förorenade industrin i världen. Som ett sken från klar himmel kom den ekologiska bomullen. Den blir alltmer vanlig, men ännu utgör den ekologiska bomullen mindre än 1 % av världens totala bomullsproduktion.  ...

Av Viktoria Eriksson - 21 december 2010 19:56

Här i Sverige köper vi i genomsnitt 24 kilo textil per person och år. Detta är en stor ökning från 1994, då vi i snitt köpte 15 kilo. Konsumtionen av textilier verkar inte vara på nedgång, utan snarare tvärt om. Snabbare modetrender och inredningstre...

Presentation


Hej! Jag heter Viktoria och går i 3:an på Samhällsprogrammet. Jag har länge rasat över hur de som tillverkar våra kläder har det och hur lite ansvar klädkedjorna egentligen tar. Därför är just detta är mitt PROJEKTARBETE.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du kunna betala mer för de kläder du köper, så att de som tillverkar dem får en rättvis lön?
 Ja, självklart
 Kanske
 Nej, tror inte det

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards