Direktlänk till inlägg 3 januari 2011

En djungel av miljömärkningar

Av Viktoria Eriksson - 3 januari 2011 09:25

Att den ekologiska bomullen varit i hetluften de senaste åren är ingen nyhet, men vad finns det egentligen för miljömärkningar av kläder och textilier?


Livsmedelsbranschen har kommit en bit längre när det gäller miljömärkningar än textilbranschen. Det kan bero på att skillnaden mellan att producera miljömärkta livsmedel och miljömärkta kläder är stor. Kläder produceras ofta internationellt och består ofta av byten av leverantörer för varje säsong. Det är dessutom mycket vanligare att de kända miljömärkena används på livsmedlen. KRAV-märket finns på många livsmedelsprodukter. Köper du en KRAV-produkt vet du att inga bekämpningsmedel eller något konstgödsel använts. Textilbranschen däremot består av en enda röra av egna märkningar som vanligen använts och mer kända märken såsom Svanen. I detta inlägget tänkte jag bena ut vad det finns för olika märken på våra kläder och vad de innebär.

 

Nivå A

Naturskyddsföreningen har delat in alla miljömärkningar i 2 olika nivåer. Den ena nivå A, är den man ska välja i första hand. Här ställs det krav på att både beredningen av textilråvaran i fabriken samt  att råvaran är ekologiskt odlad eller återvunnen. Dessa 5 märken tillhör nivå A:

Bra Miljöval, Svanen, EKO-sustainable textile, EU-blomman och Demeter.

 

Nivå B

Här är kraven inte lika hårda. Endast hur beredningen av textilråvaran går till i fabriken. Dessa två märkningar tillhör nivå B:

Bra Miljöval och EU-blomman


Alltså miljömärkena Bra Miljöval och EU-blomman kan tillhöra båda nivåerna!

 

Inga miljömärken, men bra ändå

Många kan lura sig av att märkningarna Öko-tex och Rättevisemärket också skulle vara miljömärken, men det är de inte. Däremot fyller märkena en annan funktion. Köper du ett plagg med Rättvisemärkt bomull garanteras bland annat att bönderna fått schysst betalt. Öko-tex märkningen däremot fungerar som ett hälsomärke. Det innebär att det färdiga plagget är fri från hälsofarliga kemikalier.

 

Är du osäker på hur de olika miljömärkena ser ut? Klicka HÄR för att få se en bild på miljömärkena och för att läsa mer om dem! 

 

Butikernas egna miljömärkningar

Många butiker använder sig av egna miljömärkningar. H&M jobbar mycket med ekologisk bomull och återvunnen polyester. På Indiska återanvänder man många gamla tyger för att sedan göra nya plagg. På Kapp-Ahl däremot används märkningen Öko-tex. Som tidigare nämnt är detta inte ett ”riktigt” miljömärke, utan snarare ett hälsomärke. Det garanterar bara att det inte finns några skadliga kemikalier kvar i plagget. Det är få kedjor som använder sig av kända märken som Svanen eller EU-blomman.  Butikernas så kallade egna miljömärkningar försvårar för konsumenten att hålla reda vad varje enskilt märke står för. Ekologisk bomull betyder egentligen bara att själva bomullen är ekologisk. Resten av plagget kan sedan vara blekt, färgat på vanligt vis. Det är därför svårt för konsumenten att hålla koll på i hur stor utsträckning produktionen är miljöanpassad. Är det enbart bomullen eller hela plagget?


Med tanke på hur många olika märkningar det finns, är detta verkligen en djungel av miljömärkningar. För att få tag på det där miljömärkta plagget får man verkligen ta sig igenom en svårgenomtränglig djungel av kläder.


Var kan man hitta de affärer som säljer miljömärkta textilier?

Genom att gå in på Naturskyddsföreningens hemsida, hittar du butiker som säljer miljömärkta textilier och kläder!


Reagera!

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria Eriksson - 8 januari 2011 18:52

”Tänk inte på kläder som det pris du betalat, tänk på dem som en resurs och en massa timmars nedlagt arbete” (Grön Design, 2008, s.93)  Det finns många sätt vi konsumenter kan påverka och ställa krav på våra kläder, kanske fler sätt ...

Av Viktoria Eriksson - 8 januari 2011 15:22

Att handla som tidigare nämnt 24 kilo textil per person och år tar skada på såväl miljön som för de sömmerskor som arbetat för en svältlön. Detta är inget man ser när man går in i en nyöppnad fräsch butik full med alla nya trendiga jeans och toppar, ...

Av Viktoria Eriksson - 4 januari 2011 16:33

I ett hav av missförhållanden och hopplöshet går de emot strömmen. Against all odds. Detta inlägg skall tillägnas en organisation som kämpar för arbetsförhållanden och ett klädmärke som också jobbar för bättre arbetsförhållanden samt som endast använ...

Av Viktoria Eriksson - 29 december 2010 11:22

Textilindustrin är idag den sjätte mest förorenade industrin i världen. Som ett sken från klar himmel kom den ekologiska bomullen. Den blir alltmer vanlig, men ännu utgör den ekologiska bomullen mindre än 1 % av världens totala bomullsproduktion.  ...

Av Viktoria Eriksson - 21 december 2010 19:56

Här i Sverige köper vi i genomsnitt 24 kilo textil per person och år. Detta är en stor ökning från 1994, då vi i snitt köpte 15 kilo. Konsumtionen av textilier verkar inte vara på nedgång, utan snarare tvärt om. Snabbare modetrender och inredningstre...

Presentation


Hej! Jag heter Viktoria och går i 3:an på Samhällsprogrammet. Jag har länge rasat över hur de som tillverkar våra kläder har det och hur lite ansvar klädkedjorna egentligen tar. Därför är just detta är mitt PROJEKTARBETE.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Omröstning

Skulle du kunna betala mer för de kläder du köper, så att de som tillverkar dem får en rättvis lön?
 Ja, självklart
 Kanske
 Nej, tror inte det

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards